Avagy az élet iskolája

Hátizsákos bandukolás

Hátizsákos bandukolás

Mexikó 2.

2018. január 02. - hátizsákosbandukolás

Első poszt (2017. január 23.)

Mexikó várostól kb. 1 óra ÉK-re látogattuk meg ezt az Azték várost, ami eredetileg több mint 25 négyzetkilóméteren terült el. Az Azték mitológiában az olvasható, hogy addig kell keresniük a helyet a letelepedéshez, amíg nem látnak egy sast ami egy kaktuszon állva egy kígyót tart a csőrében. A történet szerint ezen a helyen látták meg és így megalapították az első városukat.

 36493910877c0f8c333de33c1e2f7047.jpg

Második poszt (2017. január 25.)

Sziasztok! :)

Ahogy az ùjabb kèpeken làthattàtok, szombaton gy XVI. szazadi apatsagot latogattunk meg a varostol eszakra. Csodálatos termeszetben, tiszta levegon. Vasarnap pedig egy hatalmas Aztek varost csodalhattunk meg ,(Teotihuacan) kepeken remeljuk latszik valamennyire. :) Olyan volt a helyszinen mintha az idoben visszaugrottunk volna a hoditok elotti idoszakra, es az ido megallt volna. Mint egy alom... Rengeteg ember, de a hely kulonlegessege megvolt igy is, egyszeruen varazslatos volt!!! :) Tegnap elokeszültünk a holnapi utazasunkra, es vettunk nehany felszerest, ami itt nagyon egszeruen es olcson hozzaferheto. Ma meglatogattuk Diego es Frida Kahlo kozos otthonat, ami ket kulonallo epulet egy kis hiddal osszekotve, itt eltek "egyutt" miutan visszatertek az allamokbol. (casa de azultol 20 percre) Kepeket toltunk rola a mexiko mappaba :) Holnap indulunk del fele Oaxacaba ahova remenyeink szerint estere megerkezunk es ott fogunk onkenteskedni egy farmon illetve egy maszoteremben. :) A tulajjal nem reg beszeltem es mondta, hogy var minket. Nem tudjuk, lesz- e net ott a hegyek kozott, de irunk mihelyst tudunk:)
Remeljuk otthon mindenki jol van! :)
Puszi ès ölelès!!!

 

 Harmadik poszt (2017.március 21.)

fa1642b4e106e2d8c1bd9c3cba5b6e98.jpg

Sziasztok!

Elnezest, hogy 5 hetig nem jelentkeztunk. Most a nem maszo baratok kedveert azzal kene kezdenem, hogyan jutottunk at Mexiko varosbol Oaxacaba, folytatva a kronologiat, ahol egy maszoteremben onkenteskedtunk DE inkabb arrol szoljon a poszt eleje, hogy !!! Asbóth Fanni !!! marcius 15-en MEGMASZTA ELETE EDDIGI LEGNEHEZEBB UTJAT a CHIMERA-t, ami 7a+/b. YIHHAAAAAAAA!!! :) Az utrol roviden annyit, hogy kb. 22 meter enyhen athajlo 2-3 ujjas lyukakkal agyontuzdelt kis szemet ut, aminek 2 kunsztja van: Az elso a 4. es az 5. koztes kozott utana durrantos 10 meter majd az utolso akasztas utan egy 5 mozdulatos rejbis,kis-peremes kunszt vegul egy koordinacios dinamikus mozdulat egy ujjrepedesbe (nindzsa sztajl) :) Fanni 4 hetig projektelte es egy elkepeszto testi/lelki harc vegen vegul sikerult megmasznia, ami egy hihetetlen teljesitmeny szerintem!!! :)

Elso fejezet

Mexiko varosbol kb. 6 ora alatt ertunk le Oaxaca allam fovarosaba, Oaxacaba. A kiegett buszokat leszamitva az autopalya szelen gyonyoru uton vezetett utunk es vegul estere leertunk San Sebastian Tutle-ba. A hely egy csaladi haz, aminek az aljaba egy oriasi boulder terem es kisebb koteles resz epult. Mi a boulder terem folott/mellett aludtunk egy legterben. Iszonyat kedves csaladhoz kerultunk, annyira osszebaratkoztunk a hetek folyaman, hogy mindenfele csaladi programban is reszt vehettunk. Kepeket toltunk kesobb. A hetkoznapokon kellett segitenunk fokent a gyerekedzes es az utana koveto felnottek oktatasaban. Gondolhatjatok, hogyan probaltuk elmagyarazni spanyolul pl azt, hogy - tedd fel a labad balra... Az ido mulasaval egyre jobban belejottunk es rengeteg baratra tettunk szert.

A terem a varos szelen van es tole kb. 30 percre ket sziklamaszo hely is volt, ahova heti 2-3x ki is mentunk delelottonkent es az edzesekre visszaertunk. Volt periodus, hogy fogasokat mostunk es tettunk vissya, bouldereket illetve koteles utakat epitettunk, sot mielott eljottunk a varosi versenyre is epitettunk utakat kicsiknek es nagyoknak is :) Volt egy farmjuk is, ahova hetvegenkent mentunk ki segiteni, hogy az allatokat megetessuk, ill. elkeszitsuk a kovetkezo hetre a kajajukat, valamint kozosen befejeztuk az istallo tetejet. Voltunk a belvarosban is ami meseszep volt szivarvany szinu hazakkal tarkitva. Voltunk meg a szomszedos kis varosba (Tule) ahol megcsodalhattunk egy tobb mint ketezer eves ciprus fat. Egy helyi kislany vezetesevel megtekinthettuk az orias-fa torzsenek formait egy tukor segitsegevel, amibol kiderult, hogy rengeteg allat forma rajzolodik ki es megmutatta Jennifer Lopez feneket is... :D A csaladdal voltunk egyik hetvegen Piedra de Agua helyen, ami egy hegyi patak forrasahoz volt kozel, ahol egy ejszakat satraztunk. Kepeken lathatjatok majd milyen gyonyoru hely.

Masodik fejezet

Carlos szulei (Carlos es Pati) a Csendes-ocean melletti kis varosba Huatulcoba koltoztek, amiben mi is tudtunk segiteni igy egy hetre lementunk veluk. Az ut 6 ora volt amibol 3 ora iszonyat durva szerpeninten, viszont annal szebb videken. 3 napot segitettunk lent majd utana atstoppoltunk Mazunte-ba vegul Puerto Escondidoba, ahol az ocean partjan tudtunk bivakolni kb. 5 meterre a viztol. Ez a hely a vilagon az egyik leghiresebb szorfos helye. Amikor megerkeztunk lattuk is miert: 5-6 meteres hullamok, homokos parttal amig a szem ellat. 
Most ennyi mert lejar a netkavezo idonk, legkozelebb San Cristobal-i stoppos elmenyeinkrol irunk!

PUSZI MINDENKINEK NAGYON HIANYOZTOK!!!!

Fanni es Tomi

 

Negyedik poszt (2017. március 28.)

Sziasztok!

Gyors bejelentkezes a farmrol. Minden okes velunk, Oaxaca utan 2 nap alatt lestoppoltunk San Cristobal de Las Casas-ba, a kis hegyi varoskaba (2100m) amit mindenki ajanlott az elmult 4 honapban. Rengeteg hippi, artizan akik nyaklancot, karkotot, ruhakat es minden mast keszitenek kezzel amit potom osszegert eladnak.

f2e724ae080afbc00a78f4e766bb2430.jpg

A varos nagyon szines, hihetetlen szep hegyi kornyezetben. Az utcak nagyon szukek es minden masodik sarkon egy kis templom all. Mi egy erdoben satraztunk 5 napig, ami mellett talaltunk nem messze egy karsztos nyitott barlangot (a kepeken lathattatok) ahol tudtunk maszni hatlamas cseppkoveken... Sajnos a kepek nem adjak vissza de voltak a plafonon ill. athajlason 5-10 meteresek is. Mindezt egy kis patak szeli kette...

San Cristobalban voltunk a textilmuzeumban is, ahol a maya "textilipar" evoluciojat lathattuk. Rengeteg motivumrol a magyar textil-kultura jutott eszunkbe (a himzett rozsak, madarak). San Cristobalban talalkoztunk anyum volt egyetemi tarsaval (Judit) es ferjevel (Attila) akik szinten korbejartak Mexikot es egyik este beultunk a Revolution nevu Zapatista-torzshelyre. Kaptunk toluk Sport szeletet, aminek nagyon orultunk. :)Vacsora utan elvaltak utjaink, ok Guatemala fele vettek az iranyt, mi pedig San Cristobaltol egy orara fekvo kis faluba jottunk at, ahol egy lofarmon onkenteskedunk. Ha valakit erdekel, hol is van pontosan, hogy nez ki: El Rancho Evergreen a hely neve. A tulaj egy 60-as amerikai pasi (Sam), aki 2 lanyaval (Zoe es Shaen) es francia felesegevel (Stephanie) el itt mar tobb mint 14 eve. A farmon 12 lo, 5 tehen, 3 barany, rengeteg kakas,tyuk es pulyka. Van 2 uveghazuk, ami tomve van paradicsomokkal, van szeder bokor, citrom es AVOKADO fajuk is, igy tonna szamra tudunk enni :) Mi egy kis pajtaban/ faviskoban alszunk, van sajat kis konyhank es alapanyagokat biztositanak, igy minden nap fozunk magunknak. :) Napi rutinunk: a reggeli istallo es terulet takaritasan kivul, a lokerites javitasa, a lovak etetese es tisztitasa, valamint a telek masik vegeben egy viz-gat epitese, mert a terulet elegge arid es a viz elegge limitalo tenyezo... Van egy szaraz-WC projekt is, majd meglatjuk, hogyan alakul a gat projekt. A terulet nagysaga kb. 14-16 hektar egy kis patakkal es rengeteg fakkal tarkitva. (sajnos kepet nem tudunk tolteni mert nincs net csak a csaladi fahazban, ahol hetente 1-2x van jel, de majd toltunk ha lesz valahol wifink). Ugy tartjak fenn magukat, hogy lovaglast ajanlanak illetve van meg 2 fahazuk ahol a vendegek tudnak aludni. Tegnapelott sikerult lovagolnunk nekunk is, Fanni verprofi, nekem meg szoknom kell (14 eve lovagoltam utoljara) de a vegere mar ment az ugetes is :) Sam nagyon sokat tanit minket a lovakkal kapcsolatban de nap mint nap tanulunk valami ujat a farm-gazdalkodasrol (pl.: a lotragyat nem csak tragyazasra hanem vizmelegitesre is hasznaljak stb.) Nagyon jo fejek, epp most keszulunk kozosen kenyeret sutni.
Ezutan meg kerdeses, hogy mar atmegyunk Guatemalaba, vagy meg egy helyet meglatogatunk, de itt leszunk par hetig az tuti :)

Fannival PUSZILUNK MINDENKIT!!!!! :)

 

Ötödik poszt (2017. április 27.)

Tegnap előtt érkeztünk Guatemalába a farmról, ahol végül 5hetet voltunk. Még többet lovagoltunk, vágtáztunk is őrült tempóban picike ösvényeken kint az erdőben, hegyekben, van is egy jó sztorink ezzel: se Tomi se én nem voltunk egy nagy vágtamesterek, úgyhogy az icipici ösvényeken rohanva jobbra-balra dőlve az igazat megvallva egy kicsit izgultunk. De egészen addig nem volt semmi gond, amíg Tomi lova Augusta meg nem akarta előzni a sort és nem választott egy alternatív útvonalat, amivel annyi probléma volt csak, hogy egy faág benyúlt fölé. A ló még csak csak átbújt alatta, de Tomi sajnos már nem tudta ugyan ezt megtenni. Így mint maci a fán két kézzel kapaszkodott, két lába a levegőben, a lovacska meg vígan vágtatott tovább:D de semmi baja nem lett. Ezt kövtően 5perc múlva az én drága Fellan nevű paripám kiugrott jobbra követve Tomit majd befékezett, úgyhogy én bal oldalt landoltam a sárban egy elegáns bukfenccel. De semmi se történt, csak könnyesre nevettük magunkat.:) Ami még a családot illeti, hihetetlen kedvesek voltak, a két lány Chey és Zoë édespofák, rengeteget kártyáztunk, főztünk vagy valamit játszottunk együtt. Sam ott szeretett volna tartani minket, már elképzelte, hogy együtt neveljük a gyerekeinket, együtt élünk stb., szóval várnak vissza.:) ráadásul találtunk egy hatalmas karsztos lyukat, ahova le lehetett ereszkedni, így egy alkalommal pénzt is kerestünk, mert egy család aki megszállt a farmon érdeklődött a dolog iránt. 
Az állatokról: ahogy azt már Tomi írta rengeteget voltunk a lovakkal, nagyon megszoktuk és megszerettük őket, hihetetlen intelligensek. Volt két kiscsikó, akik közül a végén már mindkettőt meg tudtuk érinteni, de az idősebb az ölembe feküdt, át tudtam karolni meg puszilgatni... Gondolhatjátok.❤️persze láttunk durva harcot is, két csődör között. Szanaszét harapdálták és rúgták egymást, de szerencsére nem törött el semmijük... Vannak teheneik is, sajnos a második héten 2tehén elpusztult a magzatokkal együtt. Az egyik túl nagy volt, nem tudott kijönni, a másik anyuka beleesett az árokba és megüthette a picit, így mindketten elpusztultak. 10perc múlva az egész falu megjelent, és feldarabolták a teheneket. Aznap mindenki húst evett vacsorára.:/ de később szerencsésen megszült a harmadik tehén, és a kis Bambi is egészséges volt.
Ami még az állatokat illeti, születtek németjuhász kölykök, iszonyat cukik, plusz amikor odaértünk volt 9 2hetes németjuhász és 4db 2hetes Chivava kölyök. Őrület, hogy milyen édesek! 
A lovak pucolásán kívül még gátakat kellett építenünk, mert nincs víz a faluban, mi is örültünk ha heti kétszer fürödhettünk, és tavakat kellett kialakítnunk gátakkal, hogy megmaradjon a víz, ès egész évben lehessen használni. Paradicsomot palántáztunk, kerítèst, melegházat javítottunk, cölöpöket vertünk le, szóval volt mindenféle munka. A többi önkéntes is nagyon kedves volt, Emilienek még szülinapi bulit is rendeztünk, teljesen meg volt hatódva.:) rengetek élményt és tapasztalatot szereztünk, és olyan sok kedvességet kaptunk, hogy el sem hiszem, de végül muszáj volt menni. Utolsó állomásként Mexikóban még betettük a Chiflon vízesést, 5vízesésből áll, a legnagyobb kb 120 méter. Ott sátoroztunk a folyó mellett, majd tovább stoppoltunk a határig La Mesillához. Útközben kedvességből kaptunk 3 tamalest, nagyon fincsi volt, 3kiló mangót és jéghideg vizet. Az emberek elképesztő kedvesek!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatizsakosbandukolas.blog.hu/api/trackback/id/tr1513538589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása